fbpx

Solliciteren, hoe doe je dat? – Het sollicitatiegesprek

In deze reeks van sollicitatietips kan het sollicitatiegesprek natuurlijk niet ontbreken.

Je CV en sollicitatiebrief hebben ervoor gezorgd dat je op gesprek mag komen. Je weet inmiddels dat representativiteit hierin erg belangrijk is, evenals een goede voorbereiding. Het meest cruciale onderdeel van je sollicitatie is natuurlijk het sollicitatiegesprek. Ook al voldoe je aan alle harde eisen van de vacature en heb je interesse gewekt met je CV, is de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek nog geen baangarantie.

Je werkgever is naast al je kwalificaties ook op zoek naar een geschikte match met jou als persoon. Hoe zijn je communicatieve vaardigheden, ben je spontaan of juist heel terughoudend en zien ze jou samenwerken met de rest van het bedrijf? Voor een groot deel bepaalt de interviewer of je geschikt bent voor het bedrijf. Maar natuurlijk zijn er een aantal punten waar je zelf aan kunt werken zodat je vol zelfvertrouwen kunt beginnen aan je sollicitatiegesprek.

Wees representatief

We hebben het al eerder benoemd, maar ook bij een sollicitatiegesprek is representativiteit een pré. Onderzoek wijst uit dat een persoon gemiddeld 7 seconden nodig heeft om een eerste indruk van jou op te maken. De eerste paar seconden die jij in contact bent met je nieuwe werkgever of degene die het interview houdt zijn dus essentieel in het geaccepteerd worden voor de nieuwe functie. Cliché maar waar: je kan maar één keer een eerste indruk maken.

Representatief overkomen doe je door te voldoen aan de volgende punten:

 • Draag nette kleding die past bij de functie waarop je solliciteert
  Zorg dat je kleding aantrekt, passend bij de functie waarop je solliciteert. Trek een nette broek aan met een nette trui of overhemd of een nette jurk of blouse, zorg er in ieder geval voor dat je niet in een trainingsbroek of gekreukte kleding naar een sollicitatie komt. Laat zien dat je moeite hebt gestoken in je kledingkeuze.
 • Doe je pet of hoed af tijdens het sollicitatiegesprek.
 • Is het koud en heb je een jas bij je? Vraag dan of je deze netjes ergens op kunt hangen

Zenuwen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je erg zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Dit geeft natuurlijk niets, iedereen is wel eens zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek.

Aan ons lichaam kunnen we veel emoties aflezen. We noemen dit lichaamstaal. Of iemand heel zenuwachtig is, of juist vol zelfvertrouwen zit is vaak te zien aan de manier waarop iemand zich beweegt. Mocht je nou erg zenuwachtig zijn kun je misschien trillen, zweten of moet je erg nodig naar het toilet. Heb je het idee dat je nog even moet gaan voordat het gesprek start? Vraag dan even naar het toilet.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je zenuwen zo veel mogelijk de baas bent. De belangrijkste tip die we je hierin mee kunnen geven is om je even te aarden. Met aarden bedoelen we dat je even stevig contact maakt met de grond onder je en je zenuwen of andere emoties van je af laat glijden.

Merk je dat je onrustig bent net voor je sollicitatiegesprek? Wellicht ben je al bekend met mindfullness of meditatie. Ga eens met twee benen stevig op de grond staan. Houd je ogen open of sluit ze en haal een paar keer heel diep adem. In door je neus, uit door je mond. Oefen maar eens, we zijn benieuwd hoe je je hierna voelt. Het is tijd om te beginnen aan het gesprek!

Het gesprek

Je hebt ongetwijfeld je telefoon bij je tijdens het sollicitatiegesprek. Vergeet deze niet op stil of uit te zetten. Het zou vervelend zijn als deze af gaat tijdens het gesprek.

Als je vervolgens binnen wordt gelaten geef iedereen in de ruimte dan netjes een hand en stel jezelf voor. Je wil natuurlijk al direct een goede indruk achterlaten.

Een handdruk zegt alles

Wist je dat een handdruk al heel veel zegt over jou als persoon? Kies bij een sollicitatie altijd voor een goede stevige handdruk, en ga mee in de handdruk van de ander. Knijp niet overdreven hard, maar ook niet te weinig. Vind je dit lastig? Oefen dan eens met vrienden en/of familieleden. Kijk bij het schudden van de hand de ander in de ogen aan, hiermee laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de persoon tegenover je. Hiermee maak je direct een goede eerste indruk.

Mocht je het lastig vinden om namen te onthouden? Herhaal dan even kort de namen van de personen tegenover je, of schrijf deze op tijdens het gesprek.

Neem niet direct plaats

Wacht even met zitten totdat de ander ook zit, tenzij de ander jou vraagt  om te gaan zitten. Neem een actieve houding aan zodat je niet onderuit gezakt in je stoel gaat zitten. Al is de stoel nog zo comfortabel, je wil ervoor zorgen dat je geïnteresseerd over komt. Ga dus met een rechte rug in je stoel zitten, of desnoods leun je wat naar voren maar neem in ieder geval een actieve houding aan.

Zorg dat je duidelijk praat maar geef ook zeker de persoon tegenover je de gelegenheid om zijn of haar verhaal te doen. Luister aandachtig.

Wees voorbereid op vragen

De persoon die het interview houdt heeft zich voorbereid op het sollicitatiegesprek en heeft dus vragen voor je op basis van je sollicitatiebrief en CV, maar ook algemene vragen over jou als persoon, óf is benieuwd naar hoe jij zou handelen in bepaalde situaties.

Dit zijn vragen waar je je op voor kunt bereiden want je weet dat ze gaan komen.

In een sollicitatiegesprek ben jij aan het woord. Zorg dus ook dat je een antwoord klaar hebt op dit soort vragen. Hieronder volgen een aantal voorbeeldvragen waar jij je op kunt voorbereiden.

 • Vertel eens wat over jezelf
 • Wat is de reden dat je hebt gesolliciteerd?
 • Wat is de reden dat je hier graag wil komen werken?
 • Waarom moeten we voor jou kiezen?
 • Waar wil je je nog in gaan ontwikkelen?

Als zo een vraag wordt gesteld is het podium voor jou. Geef complete antwoorden die zeker langer zijn dan één zin. Praat rustig zodat je geen overhaaste antwoorden geeft. Geef de persoon tegenover je het gevoel dat jij de juiste match bent voor deze vacature.

Stel zelf vragen

Door zelf vragen te stellen laat je ook zien dat jouw voorbereiding op orde is en dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf. Stel zeker vragen over het bedrijf of over de functie die je mogelijk mag gaan bekleden. Dit kunnen vragen over de ontwikkelingen binnen het bedrijf zijn, of over de functie zelf:

 • Hoe ziet een dag er ongeveer uit?
 • Hoe groot is het team waar je in komt te werken?
 • Zijn er doorgroeimogelijkheden?

Er is een reden waarom je op deze vacature gesolliciteerd hebt:

 • Je hebt ongetwijfeld passie voor je vak
 • Je vindt het bedrijf fantastisch
 • Misschien werkt iemand in je familie of kennissenkring bij het bedrijf
 • Misschien had jij een soortgelijke functie bij een ander bedrijf en passen de kernwaarden van dit bedrijf beter bij je
 • Je hebt ambitie om door te groeien binnen het bedrijf of deze functie
Toon interesse!

Er zijn tal van manieren om je interesse te tonen in het bedrijf. Hoe meer je dit laat zien, des te meer je de twijfel bij je interviewer wegneemt en des te groter de kans dat de baan voor jou weggelegd is. Met de bovenstaande tips weten wij in ieder geval zeker dat je een goede basis bezit alvorens je aan het sollicitatiegesprek begint.

 

 

 

Heb je vragen voor ons?

Mocht je nog andere vragen hebben over het sollicitatiegesprek?

Je mag ons altijd per mail of telefoon bereiken. We zijn altijd bereid om jou te helpen in je sollicitatieproces!

Hi!

Ik ben Nadia Pasman en samen met jou ga ik op zoek naar de juiste werkgever en wil ik het voor elkaar krijgen dat ook jij elke dag met plezier naar je werk gaat. Stuur je CV en ik zal binnen twee werkdagen contact met je opnemen.

Soortgelijke blogs

Werken in een beautysalon

Werken in een beautysalon

Van pedicures tot massages, zorgen voor voldoende ontspanning is belangrijk voor ieder mens! Vrijwel iedereen houdt ervan om goed voor zichzelf te zorgen. Regelmatig naar de kapper, nieuwe nagels of een dagje ontspannen in de wellness. Wat is jouw favoriete manier om...

read more

Adres

Burgemeester Stramanweg 105
1101 AA Amsterdam

Laat een bericht achter