fbpx

Solliciteren, hoe doe je dat nou eigenlijk? – Je CV opstellen

De eerste kennismaking met je potentiële nieuwe werkgever start al op papier. Ver voordat je uitgenodigd wordt op gesprek is men al bezig om te ontdekken wie jij bent. Wat voor opleiding je gedaan hebt, je werkervaring en zelfs wat je buiten je studie en werk voor interesses hebt. We hebben het natuurlijk over je Curriculum Vitae, ofwel je CV. Je CV is het allereerste contactmoment wat je hebt. Je wil er dus voor zorgen dat je een goede eerste indruk achter laat. Des te meer kans maak je om op gesprek te komen. Het opstellen van een CV is nog niet zo eenvoudig, daarom geven we je in dit artikel tips over waar jij rekening mee moet houden bij het opstellen van je CV en wat de do’s en dont’s zijn.

Wat moet er terug komen in mijn CV?

Wat komt er allemaal kijken bij het opstellen van een CV. Welke basiselementen komen terug in het CV en wat kun je nog meer doen om ervoor te zorgen dat jouw CV met kop en schouders uitsteekt ten opzichte van andere kandidaten. We geven je tips over hoe jij ervoor kunt zorgen dat je eerste contactmoment met je nieuwe werkgever een goede eerste indruk achter laat.

Je CV bestaat uit een aantal basiselementen die samen zorgen voor een duidelijke structuur en hiermee jouw loopbaan in één oogopslag weergeven. Denk hierbij aan:

  • Je persoonsgegevens
  • Opleiding(en)
    • Eventuele stages
    • Buitenland ervaringen
  • Werkervaring
  • Cursussen en Certificaten
  • Vaardigheden
  • Vrijetijdsbesteding

Als je je houdt aan de bovenstaande lijst dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat je niks mist. Zodat jouw werkgever alles over jou weet wat hij of zij moet weten.

Houd er rekening mee dat bij het opstellen van een CV niks verzint. Je nieuwe werkgever wil graag weten wie jij bent en wat je kunt. Reken maar dat je vragen krijgt over de inhoud van je CV dus het heeft hier geen zin om deze te vullen met onwaarheden.

Persoonsgegevens

Je persoonsgegevens spreken eigenlijk voor zich, maar we benoemen hier toch graag wat zaken die ons opvallen in CV’s die wij toegestuurd krijgen.

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar soms krijgen we bij Tempforce te maken met CV’s waarvan het e-mailadres niet heel professioneel overkomt. Het is natuurlijk makkelijk om een e-mailadres te gebruiken wat je al je hele leven gebruikt. Echter wil je naar je nieuwe werkgever professioneel overkomen, dus let hier op wanneer je je CV opmaakt.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat er foto’s worden bijgevoegd in het CV die genomen zijn op vakantie, op een feest of bij andere activiteiten. Natuurlijk wil je een mooie foto gebruiken voor je CV. Let er wel op of de foto wel representatief is. Laat desnoods een mooie zakelijke foto schieten zodat je zeker weten representatief overkomt richting je werkgever.

Heb je een rijbewijs? Vergeet dan niet te vermelden om welk rijbewijs dit gaat!

Opleidingen

Een van de belangrijkste punten bij het opstellen van je CV zijn de opleidingen die je gedaan hebt. Wees hierin volledig en maak je vooral geen zorgen over bijvoorbeeld opleidingen die je niet afgemaakt hebt. Neem deze ook vooral op in je CV, hiermee voorkom je dat er gaten in je tijdlijn komen die niet te verklaren zijn zonder jouw uitleg.

Het is beter om aan te geven dat je gestopt bent met een opleiding dan deze te verzwijgen omdat je je schaamt over het niet afmaken van die afleiding, omdat je het niet gehaald hebt of omdat de opleiding niet bij je past.

Heb je op je middelbare school een profielkeuze gemaakt? Geef dan op je CV aan welke dit is geweest. Zo weet je werkgever of jij over voldoende basiskennis beschikt voor de functie waarvoor je solliciteert.

Geef per opleiding met een jaartaal aan wanneer je deze gestart bent en wanneer je deze afgemaakt of gestopt bent. Mocht je nog bezig zijn met een opleiding op het moment dat je je CV opmaakt, geef dit dan aan met het jaartal van aanvang tot heden. Geef per opleiding aan of je je diploma behaald hebt.

Werkervaring

Werkervaring is voor iedereen verschillend. Misschien solliciteer je naar een van je eerste banen, of heb je ondertussen al verschillende werkgevers gehad. Wat op jou van toepassing is heeft invloed op hoe je je werkervaring in je CV opneemt. Mocht je voor je opleiding stages hebben gelopen, geef dit dan ook aan bij werkervaring.

Stel dat je net bent afgestudeerd en je werkervaring voornamelijk bestaat uit bijbanen neem deze dan zeker op in je CV. Je werkgever is absoluut benieuwd naar de werkervaring die je hebt opgedaan.

Stel dat je nooit lang voor dezelfde werkgever hebt gewerkt en diverse banen hebt gehad, overweeg dan om de meest relevante werkervaring voor de functie waarvoor je solliciteert opneemt in je CV. Een goed CV bestaat namelijk uit enkele pagina’s, zorg daarom dat je CV geen boekwerk wordt.

Geef per werkgever niet alleen aan om welk bedrijf het gaat en welke functie je binnen dit bedrijf had, maar laat je werkgever ook weten wat je werkzaamheden waren binnen deze rol. Je hebt hier de kans om je nieuwe werkgever te laten zien dat je een uitgebreid takenpakket had die relevant zijn voor taken die je binnen je nieuwe functie tot je zou kunnen nemen.

Houd dit kort en bondig, geef desnoods een opsomming van de diverse taken met daar achter een korte uitleg per taak.

Buitenland ervaring

Ben je voor, tijdens of na je studie naar het buitenland geweest om je in te zetten als vrijwilliger, een buitenlandse studie te volgen of ben je op reis geweest en heb je diverse culturen leren ontdekken? Een buitenlandstudie of buitenland ervaring is een mooie toevoeging aan je CV. Je laat hier onder andere mee zien dat je het leuk vindt om nieuwe dingen te ontdekken en je horizon te verbreden.

Let wel, een vakantie naar Londen is een andere reiservaring dan een jaar de wereld rond te reizen. Kijk dus goed naar of het een toevoeging is op je CV in plaats van dat je aangeeft dat je graag op vakantie gaat.

Nevenactiviteiten

Ben je gedurende je studie ergens voorzitter van geweest, zit je in de sponsorcommissie van je voetbal- of hockeyclub of ben je toevallig penningmeester van een organisatie? Dan mag je ook deze vermelden op je CV. Je laat hiermee zien dat je graag extra taken op je neemt en dat je het leuk vindt om mee te draaien in een organisatie. Dit vereist namelijk samenwerking en samenwerking is een belangrijk goed op het moment dat je voor een baas gaat werken.

Vaardigheden en cursussen

Heb je in je leven diverse cursussen gevolgd of vaardigheden opgedaan die belangrijk zijn om te vermelden? Neem deze dan op in je CV. Ben je BHV’er, of heb je cursussen gevolgd om Photoshop of andere veelvoorkomende programma’s onder de knie te krijgen? Misschien ben jij dan wel van extra waarde binnen bepaalde functies.

Je leert graag bij en kunt dat laten zien aan de hand van diverse certificaten?

Vermeld dan in je CV of je hier een diploma of certificaat voor hebt behaald.

Vrijetijdsbesteding

Natuurlijk is je nieuwe werkgever ook benieuwd naar wat je doet buiten je werk om. Het is belangrijk om te vermelden welke opleiding je hebt gedaan en welke ervaring je hebt. Maar we hebben allemaal hobby’s die we graag doen buiten werktijd om. Ontspanning is een belangrijk onderdeel van werk. Alleen maar werken kan namelijk niet en zonder de juiste ontspanning brand je al snel op.

Ga je graag naar een theatervoorstelling, houd je van reizen of doe je veel watersporten? Vertel hier dan in het kort wat je hobby’s zijn. Let ook hier op dat je geen uitgebreid verhaal op papier zet. Houd het kort en bondig, maar laat zien wie jij bent naast je werk.

 

Wil jij nou hulp bij het opstellen van je CV, of weet je niet zeker of je CV aan alle punten voldoet? Je mag ons altijd een mail sturen met jouw CV zodat we samen kunnen kijken of deze voldoet aan alle punten om een goede eerste indruk achter te laten!

Hi!

Ik ben Nadia Pasman en samen met jou ga ik op zoek naar de juiste werkgever en wil ik het voor elkaar krijgen dat ook jij elke dag met plezier naar je werk gaat. Stuur je CV en ik zal binnen twee werkdagen contact met je opnemen.

Soortgelijke blogs

Werken in een beautysalon

Werken in een beautysalon

Van pedicures tot massages, zorgen voor voldoende ontspanning is belangrijk voor ieder mens! Vrijwel iedereen houdt ervan om goed voor zichzelf te zorgen. Regelmatig naar de kapper, nieuwe nagels of een dagje ontspannen in de wellness. Wat is jouw favoriete manier om...

read more

Adres

Burgemeester Stramanweg 105
1101 AA Amsterdam

Laat een bericht achter