fbpx

Solliciteren, hoe doe je dat nou eigenlijk? – De voorbereiding

Het begint allemaal met de juiste voorbereiding, jezelf voorbereiden op een sollicitatie is namelijk essentieel voor een goede eerste indruk. Voor de een is het makkelijker dan de ander. Maar toch kan het zelfs voor de beste, best wel een beetje spannend zijn. Solliciteren is vaak niet iets wat je dagelijks doet, dus hoe oefen je daar nu op en wat zeg je nou eigenlijk op zo’n sollicitatiegesprek? Heb je te weinig gezegd, of misschien zelfs wel te veel! Gelukkig weten recruiters dat sollicitanten soms wat gespannen of zenuwachtig zijn en kijken ze hier zeker doorheen. Daar hoef je je geen zorgen over te maken!

Is solliciteren een verkoopgesprek?

Solliciteren is een vak apart. Je zou het kunnen beschouwen als een verkoopgesprek. Maar dan verkoop je in dit geval natuurlijk jezelf. Je kent vast wel zo’n gesprek waarbij de verkoper er alles aan doet om jou een product te verkopen waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten en diep van binnen al weet dat je het toch niet gaat kopen, en dan toch koopt!

Hoe doen die mensen dat toch?

Als het gaat om jezelf verkopen zijn er geen trucs die je in kunt zetten om jezelf bij je nieuwe baan naar binnen te praten. Het is namelijk geen echt verkoopgesprek, en je wil jezelf ook niet verkopen. Sterker nog, de persoon die tegenover je zit verwacht ook niet dat jij een verkoopgesprek komt voeren. Diegene is namelijk op zoek naar de echte jij.

Toch hebben we een aantal tips voor je die ervoor kunnen zorgen dat je een goede eerste indruk achter laat en die dream job in je zak kunt steken!

Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor je sollicitatiegesprek. Bereid je daarom altijd goed voor. Bedenk van te voren welke vragen je hebt, wat wil je weten? Is alles duidelijk over de functie, het bedrijf, de voorwaarden. Belangrijk: schrijf deze vragen op en neem deze mee! Dan hoef je in het sollicitatiegesprek niet bezig te zijn met het onthouden van je vragen. 

Op de website van een bedrijf is veel informatie te vinden over wie ze zijn, en wat ze doen.

Kijk hier daarom goed op, en schrijf voor jezelf een aantal vragen op die je terug wil laten komen in het sollicitatiegesprek. In een sollicitatiegesprek worden niet alleen vragen gesteld aan jou. Ook jij bent in de mogelijkheid om vragen te stellen, en doe dit ook vooral! Hiermee toon je namelijk ook interesse in het bedrijf en de persoon tegenover je.

Zorg ook dat je weet hoe je er moet komen:

  • Waar kan ik parkeren?
  • Welke trein moet ik nemen en hoe laat vertrekt deze?
  • Wat is de dichtstbijzijnde bushalte en hoe ver moet ik dan nog lopen?
  • Vertrek op tijd!

Kijk ook goed naar de vacaturetekst! Het komt vaak voor dat sollicitanten niet exact op de hoogte zijn van wat er nou daadwerkelijk in de vacaturetekst omschreven staat. Zelf wil je natuurlijk ook niet voor verrassingen komen te staan. 

Wees representatief maar don’t overdo it!

Voorbereiden op een sollicitatie begint ook met de juiste kleding. Je hoort het natuurlijk overal, dat je representatief moet zijn. Dat je de juiste uitstraling hebt en je naar behoren moet kleden. En ga ook representatief naar je sollicitatiegesprek toe, maar don’t overdo it! Denk hierbij aan: past die kleding wel bij het bedrijf waar je straks mogelijk aan de slag gaat?

Kleed je voor de baan die je graag zou willen hebben, maar kleed je ook naar de persoon die je bent in kleding die lekker zit. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Geen hoofddeksels bij een sollicitatie, je wil professioneel overkomen bij een sollicitatiegesprek
  • Trek je jas uit en zet je tas netjes neer.

Social Media, hoe sta je erop?

Werkgevers kijken naar wie jij bent op Social Media. De dingen die je leuk vindt, de dingen die je graag volgt. Maar ook naar die foto’s uit 2012 toen je in Lloret de Mar de beest uit hing.

Zijn dit soort foto’s nog te vinden op je Facebook account? Dan is het misschien slim om eens even het archief in te duiken en ervoor te zorgen dat je ook hier representatief over komt richting je nieuwe werkgever.

Social Media speelt een grote rol in elk sollicitatiegesprek. Er worden nog altijd mensen ontslagen op basis van hun gedrag op Social Media. Kies verstandig wie jij online wil zijn.

Het is tegenwoordig heel makkelijk om een bedrijf te leren kennen zonder dat je er ooit geweest bent. Maak gebruik van Social Media, het bedrijf waar je gaat solliciteren is vast actief op LinkedIn of misschien wel Instagram. Misschien hebben ze wel een zakelijke bedrijfsvlog op Youtube en krijg je direct een kijkje in de keuken van het bedrijf waar je gaat solliciteren.

Voorbereiden op een sollicitatie met een goed CV

Als je bovenstaande tips ter harte neemt zijn wij ervan overtuigd dat je de juiste start hebt gemaakt ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Zijn er na aanleiding van dit artikel nog vragen die je ons graag zou willen stellen? Dan kan dat. Wij beantwoorden graag je vragen!

In ons volgende blog nemen we je mee in de wereld van het Curriculum Vitae, oftewel je CV. Wat zijn do’s en don’ts en hoe zorg je dat je een ijzersterk CV op papier zet waar je punten mee scoort bij je nieuwe werkgever!

 

Hi!

Ik ben Nadia Pasman en samen met jou ga ik op zoek naar de juiste werkgever en wil ik het voor elkaar krijgen dat ook jij elke dag met plezier naar je werk gaat. Stuur je CV en ik zal binnen twee werkdagen contact met je opnemen.

Soortgelijke blogs

Werken in een beautysalon

Werken in een beautysalon

Van pedicures tot massages, zorgen voor voldoende ontspanning is belangrijk voor ieder mens! Vrijwel iedereen houdt ervan om goed voor zichzelf te zorgen. Regelmatig naar de kapper, nieuwe nagels of een dagje ontspannen in de wellness. Wat is jouw favoriete manier om...

read more

Adres

Burgemeester Stramanweg 105
1101 AA Amsterdam

Laat een bericht achter