cover-image

Het Opstellen van een Motivatiebrief: Tips en Richtlijnen

Het Opstellen van een Motivatiebrief: Tips en Richtlijnen

Een motivatiebrief is vaak de eerste indruk die je maakt op een potentiële werkgever. Het is een kans om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten en te laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor deze baan. Het schrijven van een overtuigende motivatiebrief kan een uitdaging zjn, maar met de juiste aanpak en enkele nuttige tips kun je je kansen op succes vergroten. 

Begin met een sterke opening

De opening van je motivatiebrief moet meteen de aandacht grijpen. Probeer de standaardzinnen te vermijden zoals 'Hierbij solliciteer ik naar de functie ..' Veel sollicitanten zullen de motivatiebrief met deze zinnen beginnen, daarom ga je niet opvallen. Je kan bijvoorbeeld je motivatie brief beginnen met waarom jij denkt dat je geschikt bent, waarom je enthousiast bent of waarom je graag bij dat bedrijf zou willen werken. 

Personaliseer jouw motivatiebrief 

Vermijd een algemene motivatiebrief die je naar verschillende bedrijven kan sturen. Zorg ervoor dat je motivatiebrief is aangepast naar de specifieke functie en het bedrijf. Doe onderzoek naar het bedrijf en benoem relevante bedrijfswaarden die je aanspreken. 

Houd het beknopt 

Kort maar krachtig. Houd je brief op één pagina en schrijf geen pagina's lange motivatiebrief. Benoem kort waarom jij geschikt bent en waarom de functie en het bedrijf je aanspreekt. Wanneer je op gesprek mag komen heb je uitgebreid de mogelijkheid om alles over jezelf te vertellen. Houd het relevant in je motivatiebrief. 

Vermijd herhaling 

Let erop dat een motivatiebrief een toevoeging moet zijn van je CV. Je hoeft dus niet jouw vaardigheden opnieuw uit te lichten aangezien deze in je CV zullen staan. Een potentiële werkgever bekijkt altijd jouw CV en motivatiebrief. Dus wanneer iets in je CV staat hoef je dit niet opnieuw te benoemen in je motivatiebrief. 

Sluit af met een sterke slotzin 

Eindig altijd je motivatiebrief met een sterke slotzin waarin je, je interesse in een gesprek benadrukt. Op die manier laat je het bedrijf weten echt geïnteresseerd te zijn in deze functie en verlaag je de drempel om uitgenodigd te worden voor een gesprek. 

Kortom, het schrijven van een goede en overtuigende motivatiebrief kost enige inspanning. Maar biedt wel de mogelijkheid om jezelf eruit te laten springen waardoor jij op gesprek wordt gevraagd. Succes! 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.